De vereniging

  PETANQUE is technisch, tactisch en uitdagend en een sport voor iedereen.

  In petanque, in de volksmond jeu de boules, zit meer dan de meeste mensen denken, die het wel op campings of dorpspleintjes in Frankrijk hebben gespeeld of op een baantje dat misschien in hun woonplaats ligt. Een leuk spelletje zeggen ze dan. Maar het is ook een serieuze sport, die bij verenigingen over de hele wereld wordt gespeeld. In grote steden tegenwoordig zelfs in speciale boulebars.

  De meest gespeelde vorm van jeu de boules is petanque, dat zijn oorsprong heeft in de Zuid-Franse Provence. De Spaanse Ruiter is een van de ruim 200 verenigingen in ons land, waar veel leden recreatief spelen en vaak ook in toernooien uitkomen, zowel onderlinge als met andere verenigingen in de regio. DSR heeft op dit moment twee teams die in de NPC uitkomen, de Nationale Petanque competitie.

  Het ledental van DSR ligt momenteel rond de honderd leden, van twintigers tot ver in de tachtig. Jong en oud speelt met veel plezier samen en de gezellige, ongedwongen sfeer maakt dat veel leden met grote regelmaat spelen. Nieuwe leden zijn van harte welkom en vanwege de laagdrempeligheid van zullen ook zij zich waarschijnlijk ook snel thuis voelen. Petanque is ook zeer geschikt voor mensen die alleen komen. Er zijn altijd mensen om mee te spelen. Bij recreatief spelen gebeurt via loting wie met en tegen wie speelt. Voor toernooien wordt afgesproken wie met wie speelt en dan is de loting van de tegenstanders in handen van de wedstrijdleiding.

  Op het boulodrome van De Spaanse Ruiter kan jaarrond gespeeld worden. In de hal met 12 binnenbanen of op een van de 20 buitenbanen. De banen hebben veelal een verschillende ondergrond, van heel fijn naar grover grind. De club beschikt over een gezellige kantine, een terras in de hal en een zonneterras met parasols, waar het ’s zomers goed toeven is, ook voor toeschouwers.

  Om te kunnen boulen is niet meer nodig dan een set van drie boules, een butje en paar goede, dichte schoenen.

  Voor degenen die geen boules hebben, maar graag willen kennismaken met het spel heeft de club boules ter beschikking. Ervaren spelers kunnen nieuwkomers begeleiden en ook bestaat de mogelijkheid tot training.

   

  SPELREGELS

  Jeu de boules wordt gespeeld door twee teams, bestaande uit 1, 2 of 3 personen. Bij teams van 3 personen (triplettes) heeft ieder 2 boules, bij 1 (tête á tête) of 2 personen (doublettes) heeft ieder 3 boules. Loting bepaalt welk team mag beginnen. Een van de spelers van dat team tekent een cirkel op de grond of legt een speelring neer. Vandaaruit worden het butje en de boules geworpen. De eerste speler begint met het uitgooien van het butje binnen een afstand van 6 tot 10 meter. Dit gemeten vanaf de voorzijde van de cirkel.

  Het butje moet op minimaal 50 cm afstand van de uitlijn liggen. Indien het butje goed is uitgeworpen, gooit de eerste speler of een teamgenoot de eerste boule zo dicht mogelijk bij het butje. Er wordt altijd onderhands gegooid.

  Vervolgens probeert een speler van het andere team om een boule te werpen die nog dichterbij het butje komt te liggen. Daarbij is het toegestaan om de boule van de tegenstander of het butje weg te stoten of te schieten. Dat wordt het tireren genoemd, de schutter een tireur.

   

  Het team waarvan de boule het dichtst bij het butje ligt heeft de leiding, (ligt). Het team dat de leiding niet heeft (niet ligt), probeert steeds een boule dichter bij het butje te krijgen.

  Hierbij mag ook het butje worden weggespeeld om de eigen positie te verbeteren. Heeft het team geen boules meer, dan probeert de tegenpartij met haar resterende boules nog zo dicht mogelijk bij het butje te komen. Iedere boule die dichter bij het butje ligt dan de best geplaatste boule van de tegenpartij levert 1 punt op. Alleen het winnende team krijgt 1 of meer punten, de verliezer geen. Een speler van het team dat de vorige ronde gewonnen heeft begint de volgende ronde aan de overzijde van de baan. Het team dat als eerste 13 punten uit de werprondes (mènes) heeft behaald is de winnaar!

  Bij recreatief spelen wordt meestal afgesproken hoeveel partijen er worden gespeeld in de beschikbare tijd. Een gezellig praatje in de pauze is ook zeer belangrijk. Toernooien kunnen bestaan uit 3, 4 of 5 partijen, vooraf vastgesteld.

  Zou u lid willen worden van De Spaanse Ruiter klik dan hier voor info.

  Langs komen mag ook:

  Wikkestraat 45, 2153 CD Nieuw Vennep.

  Openingstijden:

  Maandag   13:00 t/m 16:30
  Dinsdag   19:00 t/m 22:00
  Woensdag   09:00 t/m 11:30
  Donderdag   19:00 t/m 22:00
  Zaterdag   13:00 t/m 16:30

  De Spaanse Ruiter is lid van de NJBB.

  Petanque termen:

  •    Biberon: De boule ligt tegen het but aan.
  •    Boule: De ijzeren ballen waarmee we spelen.
  •    Butje: Houten of kunststof balletje.
  •    Canner: Meten met een wandelstok.
  •    Carreau: De geschoten bal neemt plek over van de weggeschoten bal.
  •    Casquette: De te raken bal wordt wel geraakt maar blijft op zijn plaats.
  •    Chiquer: Bal aan zijkant raken bij schieten zodat deze zijwaarts wegspringt.
  •    Cochonnet: Het butje of varkentje.
  •    Donnée: De plaats op het terrein waar de bal tijdens spelen neer moet komen.
  •    Demi donnée: Een manier van pointeren.
  •    Demi portée: Half hoge worp van een bal niet te dicht bij de but.
  •    Embouchonner: Het maken van een biberon.
  •    Faire un duvant: Pointeren van bal die voor bal van tegenstander stil komt te liggen.
  •    Frappeer: Schietend een bal vol treffen.
  •    Frappeer double: Twee keer achter elkaar een bal vol treffen.
  •    Mène: Werpronde, aanvang bij uitwerpen but en stopt bij laatste geworpen boule.
  •    Pieds-tanques: De voeten bijeen houden.
  •    Portée: Hoge worp van een bal die dicht bij de but neerkomt.
  •    Pointeren: Plaatsen van een bal die stil komt te liggen op van te voren bedachte plaats.
  •    Pointeur: De plaatser, de speler die zijn bal bij but plaatst.(eerste in team)
  •    Tireren: Het schieten van een bal zodat deze uit spel verdwijnt.
  •    Tireur: De schutter in het teram die ballen wegschiet.

  Speltypen:

  •    Tēte a Tēte: Spel waarbij 1 tegen 1 wordt gespeeld met ieder 3 ballen.
  •    Doublette: Spel waarbij 2 tegen 2 wordt gespeeld met ieder 3 ballen.
  •    Triplette: Spel waarbij 3 tegen 3 wordt gespeeld met ieder 2 ballen.

   


  Locatie

  Wikkestraat 45

  2153 CD

  Nieuw Vennep

   

  Openingstijden

  Maandag   13:00 t/m 16:30
  Dinsdag   19:00 t/m 22:00
  Woensdag   09:00 t/m 11:30
  Donderdag   19:00 t/m 22:00
  Zaterdag   13:00 t/m 16:30

  Word lid!

  PETANQUE is technisch, tactisch een uitdagende sport voor iedereen.