NPC niet hervat

    Tijdens de persconferentie van 25 januari 2022 hebben minister president Mark Rutte en minister van VWS Ernst Kuipers aangekondigd dat een groot deel van de maatregelen tegen verspreiding van COVID wordt versoepeld. Deze versoepelingen zorgen er onder andere voor dat er weer kan worden gesport in competitieverband. Dit is erg goed nieuws voor alle verenigingen en hun leden, het geeft meer mogelijkheden om de petanquesport weer te beoefenen. Tegelijkertijd moeten wij uiterst alert en voorzichtig blijven, want het aantal COVID besmettingen blijft toenemen. Steeds meer mensen krijgen zelf of in hun directe omgeving te maken met de gevolgen hiervan. Ook binnen petanque verenigingen worden deze gevolgen gevoeld.

    De horeca, dus ook sportkantines  mogen weer open tot 22:00uur, mensen kunnen weer naar de bioscoop én er mag weer worden gesport in competitieverband met publiek. Dit laatste betekent dat er ruimte is om weer toernooien en competities te organiseren. Ondanks deze ruimte die wordt geboden, heeft het bondsbestuur besloten dat de NPC niet wordt hervat voor de tweede helft van de competitie en dat de stand wordt opgemaakt na halve competitie. De inhaalwedstrijden die nog openstaan, dienen wel te worden gespeeld.

    Waarom wordt de NPC niet hervat voor de 2e seizoenshelft?

    Zoals gezegd, nemen de besmettingscijfers toe. Waar dit gaat eindigen en welke gevolgen dit op de verenigingen en teams gaat hebben, is nog onduidelijk. Wat op dit moment wel duidelijk is, is dat er veel teams zijn die te weinig spelers beschikbaar hebben om wedstrijden te kunnen spelen. De redenen hiervan variëren, maar zijn veelal gerelateerd aan de gevolgen van de toenemende besmettingen.

    Het bondsbestuur verwacht dat hierdoor de komende maanden veel wedstrijden niet kunnen worden gespeeld. Dit zorgt er voor dat er in verschillende poules een scheef beeld ontstaat met betrekking tot de stand. De overvolle toernooikalender biedt daarnaast geen ruimte om deze wedstrijden op een later moment (voor medio april) in te halen. Medio april beginnen de voorbereidingen op de indeling van het seizoen 2022-2023. Om deze redenen heeft het bondsbestuur, na advies van de competitieleiding, besloten om de NPC na afronding van de eerste helft van de competitie, niet te hervatten.

    Eindstand op basis van halve competitie

    Op 47 wedstrijden na heeft ieder team een halve competitie gespeeld in het seizoen 2021-2022. In alle poules wordt de eindstand opgemaakt na een halve competitie. Deze eindstand bepaalt welke teams promoveren en degraderen, net zoals in een ‘normaal’ seizoen.

    Om een zo eerlijk mogelijk stand te krijgen, dienen de resterende 47 wedstrijden alsnog te worden gespeeld. Veel teams hebben al met elkaar afgesproken op welk moment dit gaat gebeuren. Nu de tweede seizoenshelft niet wordt gespeeld, komen er speelmomenten (zaterdagen en maandagavonden) vrij om de inhaalwedstrijden in te plannen. Daarnaast mogen wedstrijden, als teams hierover afspraken maken, ook doordeweeks worden gespeeld. Deze wedstrijden dienen in ieder geval voor 16 april 2022 te worden gespeeld in verband met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Het is aan de teams zelf om dit te organiseren.  Het bondsbestuur roept iedereen op de nog steeds geldende coronaregels strikt in acht te nemen en de risico’s met toepassing van deze versoepelingen tot een minimum te beperken.

    Maak gebruik van de vrijgekomen speelweekenden

    Dat de NPC halverwege wordt beëindigd, betekent niet dat er niet kan worden gespeeld op de accommodatie. Binnen de huidige maatregelen is er veel mogelijk en daar zijn wij heel blij mee. Start daarom een interne competitie, plan extra speelmiddagen of regel een zelf georganiseerde ontmoeting met een club uit de buurt. Het bondsbestuur roept de verenigingen op om de vrijgekomen zaterdagen/weekenden en maandagavonden (in district Zuidoost) te benutten om zoveel mogelijk spelers op een veilige en verantwoorde manier tegen elkaar te laten spelen. Om de petanquesport te beoefenen en samen veel sportief plezier te hebben. Mocht een vereniging ondersteuning daarbij nodig hebben, dan hoort het bondsbureau dit graag.


    Locatie

    Wikkestraat 45

    2153 CD

    Nieuw Vennep

     

    Openingstijden

    Maandag   13:00 t/m 16:30
    Dinsdag   19:00 t/m 22:00
    Woensdag   09:00 t/m 11:30
    Donderdag   19:00 t/m 22:00
    Zaterdag   13:00 t/m 16:30

    Word lid!

    PETANQUE is technisch, tactisch een uitdagende sport voor iedereen.