De Spaanse Ruiter viert 30-jarig jubileum

Er werd om elke centimeter gestreden in het boulodrome.

NIEUW-VENNEP Pétanquevereniging De Spaanse Ruiter (DSR) vierde zaterdag 23 september haar 30 jarig bestaan in combinatie met het jaarlijkse Jaap van Haltoernooi en een barbecue. Het feest, dat muzikaal werd omlijst door Interstate 44, werd als ‘supergezellig’ ervaren. 

 

Bij de Spaanse Ruiter wordt pétanque, zoals deze vorm van jeu de boules (de meest gespeelde) wordt genoemd, al sinds de jaren 80 beoefend. Eerst op een simpel baantje aan de Venneperweg, later naast Dios aan het Spaanse Ruiterpad. Daar ontleent de vereniging haar naam aan. In 1993 sloot DSR zich officieel als club aan bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond, de NJBB. In 2009 verrees het huidige boulodrome aan de Wikkestraat 45, waar de club de beschikking heeft over een hal met 12 banen en 20 buitenbanen. 

Tekst gaat onder de foto verder.


Er was volop gezelligheid afgelopen zaterdag. - Ria Meuleman / BDU

REGEN

Weergod Pluvius was zaterdag helaas overactief, zodat het hele feest plaats moest vinden. Aan het toernooi, dat om 13.30 uur begon na een welkomstwoordje door voorzitter Ton Meuleman, deden 50 leden mee, sommigen met partner of familielid. Met ervaren spelers en ongeoefende leverde dat soms verrassende uitslagen op en werd er veel gelachen. Na afloop kreeg iedereen een glas Cava en deelde penningmeester Fred Spreeuw de prijzen uit aan de nummers 1, 2 en 3 van het toernooi, Yvonne van Engeland, Marvin Keizer en Wil de Groot en werden nog vijftien flessen wijn verloot.

VERSLAVING

Rond half vijf kwamen zanger/gitarist John Stevens en Interstate 44 in actie en zat de sfeer er snel in. De mannen achter de barbecue hadden de vuren opgestookt en een heerlijk saladebuffet stond klaar. Iedereen genoot en een aantal leden wilde graag vertellen waarom ze zo graag bij DSR komen. Gezelligheid was wel het sleutelwoord. “En de warme ontvangst die ik had bij aanmelding”, vertelt Hans Radstake. “Ik werd direct opgenomen in de club. Ik speelde wel jeu de boules op de camping, maar nu gaat het om het echie. Competitief, daar houd ik wel van.” 

Tekst gaat onder de foto verder.


De winnaars. - Ria Meuleman / BDU

“De sfeer met z’n allen is leuk, ongedwongen”, aldus Anneke Tervelde, die met haar man nog niet lang bij de club is, maar wel ervaren spelers zijn. “We hebben het hier heel erg naar ons zin.” Jeanne van ‘t Wout tenniste lang, tot reuma spelbreker werd. “Jeu de boules is minder belastend. Dit kun je lang volhouden. De derde helft is ook leuk hier.” Annie de Groot vult aan: “Je voelt je niet buitengesloten en het spelen wordt bijna een verslaving.”

COMPETITIE

Zaterdag 30 september speelt DSR 1 de eerste ronde in de NPC, Nationale Pétanque Competitie, van seizoen 2023/24. Thuis tegen combinatieteam JBH/DVV uit Hillegom en Sassenheim. Aanvang 12.00 uur. Voorzitter Meuleman tipt de Open Dag op 11 november. “We hopen op nieuwe leden en een stel jongeren erbij zou helemaal mooi zijn. We hebben al een groepje twintigers, die zich prima integreren bij de toch meest oudere spelers.”  De onderlinge band is best. Meuleman zegt ook erg blij te zijn met de enthousiaste vrijwilligers, die veel over hebben voor de club.


Locatie

Wikkestraat 45

2153 CD

Nieuw Vennep

 

Openingstijden

Maandag   13:00 t/m 16:30
Dinsdag   19:00 t/m 22:00
Woensdag   09:00 t/m 11:30
Donderdag   19:00 t/m 22:00
Zaterdag   13:00 t/m 16:30

Word lid!

PETANQUE is technisch, tactisch een uitdagende sport voor iedereen.